Wat we van de boeren kunnen leren

Wat we van de boeren kunnen leren

Het verkeer staat helemaal vast onderweg. Ook al rijd ik na de spits. De boeren weten het vandaag met hun protestacties goed te ontregelen. Ik verander van koers en sla af naar het dichtstbijzijnde station. Vanaf daar neem ik de trein. Het is een druilerige dag. Het is koud op het station. Tot mijn verbazing ben ik rustig. Dat is wel eens anders, als ik onderweg in de file beland. Of in de stromende regen op een tochtig treinstation sta. Niet zuchten. Rustig blijven. Vandaag is immers voor de ‘goede zaak’.

De treinreis geeft de tijd om mijn gedachten te laten gaan over de waarde van onze boeren. Ik ben onderweg naar een klant uit de retail, die met de voorlopers uit zijn bedrijf in gesprek gaat over het sluiten van kringlopen. Boeren zetten zich al eeuwen in voor het sluiten van kringlopen. Wat kunnen we eigenlijk van ze leren? Wat doen zij al, wat we organisaties juist proberen mee te geven met de aanpak van ambassadeurskracht?

1. Visie op de toekomst : boerenbedrijven denken aan de langere termijn. Hoe houd ik mijn bedrijf in stand? Wat laat ik na voor mijn opvolger? Hoe zorg ik dat ik over vijf jaar nog vruchtbare grond heb voor mijn gewassen? Het blijkt uit onderzoek dat bedrijven die dit soort vragen weten te stellen, tot betere groei komen dan zij die enkel op basis van kosten en rendement beslissen.

2. Hart voor de zaak : hoeveel boeren hoor je wel niet zeggen ‘Ik ben een boer, dit is mijn passie’. Wetende dat meer dan driekwart van de werkende bevolking eigenlijk geen idee heeft waarom ze doet wat ze doet, is dat bij de gemiddelde boer wel anders. Overigens vragen ze zich wel vaak af: ‘Waarom doe ik het nog? Met zoveel regels en zo’n druk op het rendement’. En jezelf die vraag stellen is ook heel gezond van tijd tot tijd!

3. Boerenverstand: de uitdrukking ‘gebruik je boerenverstand’, wordt vaak wat lacherig gebruikt, maar er is iets heel waardevols aan dit idee. Boeren denken vanuit de principes van de natuur. Gebruik wat er voorhanden is. Zet de diversiteit in. Werken in cycli. Wat zou er gebeuren als heel NL op kantoor zijn of haar boerenverstand zou gebruiken? Dan zou de marketeer en de productdesigner met iets heel anders voor de dag komen. En zijn we gemiddeld 13% productiever.

4. Gewoon doen : als er midden in de nacht een koe in de problemen zit, dan is het niet mogelijk om eerst een vergadering te beleggen met de staf of een crisisplan op te volgen. Dan handel je gewoon. Zouden we dat niet wat vaker moeten doen in het bedrijfsleven? Hoeveel tijd zou het ons besparen?  

5. Samenwerken: Hoe lang werken boeren al in coöperatieve vorm? Het model is misschien niet meer wat het was, maar in de basis is het daar begonnen. Het gezamenlijke belang ten behoeve van het eigenbelang. Dat is pas efficiënt.

6. Trots delen: Hoeveel bankiers, marketeers of hr-managers zie je en masse naar het Malieveld trekken? Zelfs de vele docenten die er wel naar toe togen, zijn niet zo helder over de maatschappelijke waarde van hun inzet: wij zorgen voor elke dag kaas, melk en vlees. Zonder boeren geen eten. En trots: dat is buitengewoon aanstekelijk.  Als dat niet wat muren verzet in Den Haag, weet ik het ook niet meer.

Deze lessen kon ik bedenken. Er zijn er meer. Veel meer. Maar de trein is gearriveerd. Op naar de werksessie. Waar ik het gesprek over de boeren zeker zal voeren. Want daarvoor is immers de actiedag van vandaag bedoeld.

Bij de foto (Bartelds): de ene boer is de ander niet.

Link: https://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/key/foD8eZii7XXJIp

Charlotte Extercatte (AmbassadorWise)

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!