Schagen Infra uit Hasselt wil in 2030 circulair opereren

Schagen Infra uit Hasselt wil in 2030 circulair opereren

Afbeelding: Erik van de Worp

Een duurzaam fietspad, innovatieve oplossingen voor beton langs de N337 en N756: Schagen Infra uit Hasselt is druk bezig met duurzame oplossingen te vinden die passen in een circulaire economie. Er is zelfs een projectmanager circulariteit in dienst, Erik v.d. Worp  Die aanpak geeft het bedrijf een voorsprong, veel ondernemingen beschikken niet over zo’n projectmanager. Niet voor niets moet V.d. Worp regelmatig lezingen geven voor andere geïnteresseerde bedrijven.

Dan wordt uitgelegd hoe de onderneming uit Hasselt de zaakjes op dit punt heeft aangepakt. Want circulariteit is zo langzamerhand een modewoord geworden, op een recente bijeenkomst van zes ondernemersverenigingen kwam de term regelmatig voorbij, maar wat is het precies en wat kan/moet ons bedrijf ermee? Circulariteit gaat uit van een wereld zonder afval. In een circulaire economie zorgen we met z’n allen dat grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde houden. Dat vraagt om samenwerking en een nieuwe manier van denken én doen.

Van de Worp vertelt waarom Schagen Infra al flinke stappen heeft gezet in het proces dat je overal om je heen hoort, de energietransitie. ‘De onderneming, een familiebedrijf, heeft al veel langer de visie goed en bewust om te gaan met het milieu’, vertelt hij. ‘Er wordt waarde gehecht aan een langetermijnvisie, waarbij het milieu en duurzaamheid een grote rol spelen. Dat hebben we voor op anderen. Mij aanstellen als projectmanager circulariteit paste in dat denken.’

Wat is volgens hem het moeilijkste als je wilt overstappen op een duurzame en circulaire werkwijze? ‘Ik vertel andere bedrijven dan steeds dat ze lef moeten tonen. Ze moeten kritisch naar hun eigen functioneren kijken: waar ben ik vervuilend en verspillend bezig? Dat moet je vervolgens proberen te gaan aanpakken’, aldus Van de Worp.

Verwacht niet, voegt hij eraan toe, snel resultaten te zien, al was het alleen maar omdat al het personeel erin mee moet gaan en alle neuzen dezelfde kant op moeten staan. Dat kost tijd, en geld. Zelf zegt hij erover: ‘Het is elke dag een theelepeltje’, ofwel een kleine stap vooruit. Het is een traject waarbij een onderneming de lange adem van een marathonloper moet hebben. V.d. Worp: ‘We hopen dat Schagen Infra in 2030 volledig circulair kan opereren. In 2026 moeten we in dat proces grote vorderingen hebben gemaakt. Dan is het verder een kwestie van de puntjes op de i zetten.’

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.