Ontevredenheid over innovatiekracht bij bedrijven

Ontevredenheid over innovatiekracht bij bedrijven

Bijna drie van de vier (Nederlandse) multinationals, 71 procent, zijn ontevreden over hun eigen prestaties op het gebied van innovatie. Dat blijkt uit de Innovation Readiness Benchmark, (IRB) die 10 oktober gelanceerd wordt in het boek ‘DARE, the Mindset for Successful Innovators in the Digital Age’. CEO’s en topmanagers van bijna 100 internationale en Nederlandse bedrijven namen deel aan de enquête. Slechts 53 procent van hen geeft aan een goed gedefinieerde innovatiestrategie en stappenplan, of roadmap, te hebben. 

 “In een tijd waarin technologische ontwikkelingen razendsnel gaan, is een innovatiestrategie van cruciaal belang. Niet innoveren is simpelweg geen optie meer, wil je als bedrijf het hoofd boven water kunnen houden”, zegt Eric de Groot, co-auteur van DARE en medeoprichter van adviesbureau RevelX. “Het is dan ook alarmerend dat bijna de helft van de bedrijven niet serieus werk maakt van innovatie en dat zij de impact van disruptie op het bedrijf onderschatten.”

Uit het onderzoek en de kwalitatieve analyse die de auteurs uiteenzetten in DARE blijkt dat er twee belangrijke oorzaken zijn voor het falen van de innovatiekracht van bedrijven. De eerste heeft te maken met het ontbreken van de ‘juiste’ mindset en vaardigheden van mensen. De tweede kan ook worden gezien als resultaat van de eerste, namelijk het gebrek aan snelheid en aanpassingsvermogen om innovaties te realiseren. Een andere manier van werken en organiseren.

De ontevredenheid over het eigen innovatiebeleid valt ook anderen op. Zoals het World Economic Forum. Dat meldde het het goede nieuws dat Nederland (na Singapore, de Verenigde Staten en HongKong) een verrassende vierde plaats inneemt in een lijst met de meest concurrerende economieën ter wereld. Het Forum deelde tegelijkertijd mee dat ons land wel meer moet investeren in innovatiebeleid en bij- of herscholing van personeel, om ook op langere termijn concurrerend te blijven. 

Foto: Zwolse innovatie, het optimaliseren van verkeersborden dmv data.

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!