Noorden voorrang boven Oosten bij verbetering spoor

Noorden voorrang boven Oosten bij verbetering spoor

De treinen naar het noorden, via Zwolle, gaan over enkele jaren 200 kilometer per uur rijden. Dat zei vanochtend Roger van Boxtel, president-directeur van de NS, bij BNR Nieuwsradio. Dat zal vermoedelijk niet eerder dan in 2023 mogelijk zijn. Aan het spoor zijn namelijk nodig, verricht door ProRail, om die hoge snelheden mogelijk te maken. Over snellere treinen naar het oosten, richting Enschede, wordt nauwelijks gesproken. 

Goede ov-verbindingen worden als noodzaak gezien om een impuls aan de werkgelegenheid te geven. Alleen de Hanzelijn via Lelystad en Zwolle is nu al geschikt om daar 200 km te halen, volgens Van Boxtel. Dat komt omdat het een vrij recent traject is waarbij toen al aan de toekomst gedacht kon worden. De rest van de beoogde route is daar nog niet aan toe. Onduidelijk is daarnaast of het noodzakelijke bedrag voor alle wensen, landelijk gezien, zo’n 19 miljard euro, beschikbaar komt.

De Twentse steden liever eerder weten een snellere verbinding tussen Zwolle en Enschede te willen. Er schijnt nu een tweede sneltrein per uur op dit traject te komen. Ook de verbinding Zwolle-Münster wordt als belangrijk gezien.

Vanaf 2023 rijden er snellere treinen tussen het noorden van Nederland en de Randstad. Dat heeft de NS besloten. De route loopt via Zwolle, Lelystad, Amsterdam-Zuid en Rotterdam. Wie van Zwolle naar Breda moet reizen, is straks een half uur sneller op de bestemming.

Al jaren pleiten de noordelijke provincies voor een snellere treinverbinding met de Randstad. Begin dit jaar werd er al getest met zo’n snellere verbinding. Door het besluit van de NS zijn de treinen daar straks klaar voor. De noordelijke provincies zijn nog steeds gecharmeerd van de aloude Zuiderzeelijn, nu Lelylaan, tussen Lelystad en Heerenveen, en verder naar het noorden, aldus Van Boxtel. Volgens hem moeten de noordelijke provincies duidelijk aangeven of ze de verbinding via Lelystad of Zwolle willen.

Door de snellere treinen wordt een rit van Groningen en Leeuwarden naar Rotterdam straks vier minuten korter. De tijdwinst is minimaal, omdat delen van het spoor niet geschikt zijn voor snelheden rond de 200 kilometer per uur. 

Door toch met de snellere treinen te gaan rijden, terwijl er minimale tijdwinst is, hoopt de NS een aantal investeringen bij de politiek los te weken. De provincies willen dat in 2030 de reistijd tussen bijvoorbeeld Groningen en Amsterdam een half uur korter duurt, nu duurt zo’n rit nog ruim twee uur. 

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!