SER Overijssel: ‘Meer internationale bedrijven naar Overijssel halen’

SER Overijssel: ‘Meer internationale bedrijven naar Overijssel halen’

Afbeelding: Gerard Dubois

De regio Zwolle moet zich, met steun van de hierin gespecialiseerde ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, meer inspannen om meer internationale bedrijven naar Overijssel te halen. Twente wist, volgens SER Overijssel, vorig jaar 15 buitenlandse bedrijven binnen te halen, vooral in Enschede, tegenover een in Zwolle en omgeving. Dat verschil wordt voor een belangrijk deel verklaard door de aanwezigheid van Universiteit Twente. Voor veel bedrijven is de relatie en de directe nabijheid daarmee belangrijk.

Met dat aantal bleef Twente weliswaar achter bij landelijke ontwikkelingen, maar het was aanzienlijk beter dan overig Overijssel. Voorzitter Harry Webers van de SER Overijssel (er zijn verder provinciale SER-afdelingen in Noord-Nederland, Noord-Brabant en Zeeland) vroeg zich tijdens een netwerkbijeenkomst van People’s Business bij Havezathe Den Alerdinck in Laag Zuthem af waarom er zo’n groot verschil was tussen Twente en de regio Zwolle waar het gaat om het aantrekken van buitenlandse ondernemingen. De komende jaren zit in Overijssel de groei, volgens OostNL, in arbeidsplaatsen met name in de sectoren Food, Tech, Health, Energy en Logistics.

Twente blijkt extra te investeren in het verleiden van bedrijven van buiten de Nederlandse grenzen om naar die regio te komen. ‘Dat wordt daar goed aangepakt’, aldus Webers. ‘Er liggen echter kansen voor Zwolle en omgeving, hoor. Ik denk dan aan Food Valley en de Agro industrie. Daarin is dit gebied sterk. Engelse bedrijven zouden in die entourage kunnen gedijen.’

Engelse ondernemingen kijken met name naar de Randstad, indien ze ivm de brexit voor ons land kiezen, zeker in relatie tot life science en food. Er zit in Overijssel veel maakindustrie. Volgens bedrijfsstrateeg Twan Houben liggen er mogelijkheden. Het blijkt overigens dat, volgens Harry Webers, een acquisiteur van OostNL in Londen verblijft om daar het nodige voorwerk te verrichten. Een goede zaak zou zijn, aldus de aanwezige ondernemers, een bidbook te hebben (suggereerde Marjon Roefs) met de mogelijkheden die Overijssel te bieden heeft voor nieuwkomers.

Met de nadruk op Overijssel. Gesteld werd ook dat er minder in verschillende regio’s gedacht moet worden, maar dat er met onderlinge samenwerking als één gebied geopereerd moet worden, voorzien van duidelijke speerpunten.

Reacties van OostNL en de regio Zwolle volgen nog.

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!