Jobhoppen steeds meer geaccepteerd

Jobhoppen steeds meer geaccepteerd

Jongeren blijven langer hangen in een bijbaan of startersfunctie dan hun internationale collega’s, meldt Metro. Gemiddeld blijven zij 2.5 jaar bij een bedrijf, wereldwijd ligt dat gemiddelde op 1.2 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van CVster, een bedrijf dat jongeren helpt een curriculum vitae op te stellen. Bij her onderzoek werden 500.000 cv’s van werkzoekenden uit 39 landen bekeken. 

Jongeren uit HongKong en Maleisië blijken de snelste ‘bewegers’ op de arbeidsmarkt. Zij blijven veelal niet langer dan tien maanden bij een werkgever. Een van de betrokkenen in het onderzoek zegt: ‘Snel veranderen van baan werd in het verleden gezien als iets negatiefs. Dat verandert snel. Werkgevers vinden het niet erg als een kandidaat-werknemer al een paar baantjes heeft gehad. De jongere generatie verandert nu eenmaal sneller van baan dan de oudere generatie.’

Een wereldwijde trend is zichtbaar bij het veranderen van werkgever: dat komt deels door de werkgelegenheid. Er zijn nu eenmaal veel vacatures en het gras bij de buurman lijkt altijd groener. Daarnaast zijn jongeren ondernemender en meer gewend aan flexibiliteit. Een andere beweging is dat jongeren soms meerdere baantjes hebben. Ze werken bijvoorbeeld parttime in een winkel maar brengen daarnaast ook maaltijden rond.

Het wisselen van baan komt het meest voor onder jongeren tot 25 jaar: in 2017 koos 33 procent voor ander werk, in de groep tot 45 plus ligt dat percentage op 13 en bij de groep daar boven op 6. Niet elke werkgever is echter gecharmeerd van een jobhopper: hoe lang blijft die ‘Pietje Ongeduld’ bij mij in het bedrijf als ik hem aanneem? Een half jaar, een jaar? Die onzekerheid brengt sommige werkgevers ertoe voor iemand te kiezen die bereid is langer te blijven.

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!