Haskoning doet onderzoek naar instorten AZ-tribune

Haskoning doet onderzoek naar instorten AZ-tribune

Royal HaskoningDHV met onder meer een vestiging in Zwolle is een van de partijen die onderzoek doet naar de oorzaak van het deels instorten van het dak van het AFAS-stadion (thuisbasis van AZ) in Alkmaar, afgelopen weekend (foto, ANP). De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een verkennend onderzoek in om te achterhalen hoe dit kon gebeuren.

Volgens een woordvoerder van Royal HaskoningDHV kan op dit moment nog weinig gezegd worden over de werkzaamheden die het bedrijf in het onderzoeksproject precies gaat verrichten. Daarvoor is het nog te kort dag. ‘We zijn erbij gehaald vanwege onze expertise als ingenieursbureau. Ook zal geholpen hebben dat we betrokken zijn bij de bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion in Rotterdam.’ Het bureau is met name ingeschakeld omdat AZ een onafhankelijk onderzoek wil naar de oorzaak, los van wat de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet. Vandaag, dinsdag, wordt een plan van aanpak besproken. Het is op dit moment onduidelijk hoe lang de inspectie gaat duren.

Een deel van de zogeheten Molenaarstribune kwam zaterdag tijdens een zware storm naar beneden. Daarbij raakte niemand gewond. Vanwege de weersomstandigheden trainden de spelers niet in het stadion, maar waren ze elders binnen aan het voetballen. Het stadion is voorlopig niet toegankelijk. AZ speelt zijn eerstkomende wedstrijden in het Haagse ADO-stadion.

Toenmalig, Alkmaars wethouder Victor Kloos was in 2006 wethouder Veiligheid. Hij zegt dat een rapport van bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek – destijds verbonden aan Universiteit Twente, thans Suurenbroek Consultancy uit Enschede – bewust in de la is verdwenen. Suurenbroek plaatste kanttekeningen bij de brandveiligheid en de stevigheid van de constructie.

Diezelfde Suurenbroek omschreef daags na het instorten van het dak als een ‘spaghetticonstructie’. In zijn optiek was het een kwestie van tijd voor het dak het zou begeven, aldus NH-Nieuws.

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!