Jelle Weever: ‘Geschrokken van geringe aantal buitenlandse vestigingen’

Jelle Weever: ‘Geschrokken van geringe aantal buitenlandse vestigingen’

‘We zijn geschrokken van het geringe aantal internationale bedrijven dat zich vorig jaar in de regio Zwolle heeft gevestigd. We vonden in deze regio dat daar hoognodig iets aan gedaan moest worden. Aalex Jansen van OostNL is nu volop bezig buitenlandse bedrijven hierheen te halen.’

Dat zegt Jelle Weever, voorzitter van mkb regio Zwolle. Dit gebied van Overijssel blijft op dit gebied duidelijk achter bij Twente. Dat trok in 2018 zo’n 17 internationale ondernemingen aan. Zwolle en omgeving bleef daar duidelijk bij achter met slechts één vestiging.

Weever: ‘Het spreekt voor zich dat het aantrekken van buitenlandse vestigingen van groot belang is voor ons gebied. Je hebt het dan over investeringen en, met name interessant voor het mkb, het is bekend dat tegenover elke baan die de nieuwkomer ‘meeneemt’ één mkb-baan staat. Dat kunnen er op den duur meer worden via bijvoorbeeld toeleveringsbedrijven.’

Hij denkt dat de verruiming van de zeesluis bij Kornwerderzand (zie foto) mogelijkheden biedt om je als bedrijfsleven sterk te profileren en dat dit ook extra vestigingen en werkgelegenheid met zich mee kan brengen.

Ontwikkelingsmaatschappij OostNL maakte eerder dit jaar bekend dat ​Gelderland en Overijssel er de komende drie jaar ruim 1.200 nieuwe banen bij krijgen. ​Deze werkgelegenheid is op basis van zo’n € 280 miljoen aan bedrijfsinvesteringen. Het zijn prognoses die de bedrijven zelf geven voor de periode tot en met 2021. Deze bedrijven zijn actief in de sectoren Food, Tech, Health, Energy en Logistics. Zo’n veertig procent van de nieuwe banen bestaat uit hoogwaardige R&D-banen. Food Valley en Twente doen het bovengemiddeld goed bij investeerders.

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.