Charlotte Extercatte: Rondjes rennen in de regio

Charlotte Extercatte: Rondjes rennen in de regio

Wat is het druk, man! En dat allemaal weer terug bij af, vanachter het beeldscherm thuis: corona is full on, de wereld vergaat als we het biodiversiteitsonderzoek mogen geloven van WWF, Zelfs Mark Rutte laat zich erover uit, prachtig afgesloten in bondscoach-Engels: ‘Let this not be a paper tiger!’. Mr Attenborough doet daar nog een stevige documentaire overheen om dat beeld tot leven te wekken. In andere -onverwachte- hoek horen we dat geothermie de toekomst wordt, na een mislukte poging van het CDA om kernenergie weer op de agenda te krijgen, Lubach steekt de gek aan met de zorgvuldige markt vegetarisch vlees.

Als ik het zo aanhoor, krijg ik soms het gevoel dat we twintig jaar terug in de tijd gaan. Zelfde stokpaardjes. Zelfde discussies. Dezelfde sprekers. Dezelfde best practices. Dezelfde spelers in de ring. De zoveelste oproep om beter te meten. Hooguit is het verschil dat er nu wat harder geschreeuwd. Alsof je rent in rondjes.

Daar sta je dan als ondernemer. Wat moet je er mee? Een wereld van onderwerpen komt op je af. Je had het al druk met corona en dan staan er ook nog al deze grote onderwerpen op de rol. Als je wilt, blijf je zo rondjes rennen : achter de feiten aan en terug bij af. 

Nu is ‘rondjes rennen’ nog niet zo gek – als we rondjes rennen zien in de betekenis van het sluiten van onze kringlopen, dan is het heel goed om rondjes te rennen. Dan heb je een vernieuwend business model te pakken. Dan is het extra mooi als we daarbij ook ‘ronde netwerken’ hebben – van een take make waste opbouw naar circulaire ketens.

Ook is ‘rondjes rennen’ goed als je van het eerste rondje hebt geleerd en daardoor beter het tweede rondje doorkomt. Zo heeft de Rabobank heeft zijn huiswerk gedaan over hun activiteiten in de circulaire economie en dat maakt dat we kunnen leren van fouten uit het verleden.

De Climate Clean Up beweging biedt in dezetijd ook een buitengewoon positief perspectief in de film Regeneration 2040. Deze heerlijke wegkijker gaat over het rennen in rondjes waarin het idee van de ‘ronde donut’ centraal staat en over het vergroten van de cirkel als metafoor voor de ‘cascading positive effects of a doughnut economy’. Met dat soort perspectieven krijgt de mens weer moed!

Circulaire economie gaat dus niet om harder in rondjes rennen, maar om slim rennen, leren van je eerste rondje en het vergroten van je rondje. Doen we dat dan ook in de regio?

Er gebeuren zeker veel positieve zaken in de regio. In positieve zin, door bijvoorbeeld de komst van een nieuwe internationale kunststofverwerker in de regio Zwolle met een circulaire propositie. Daarmee wordt het profiel van toekomstbestendige maakindustrie weer een steviger fundament voor de ambitie om onderdeel te worden van de NL economische hoofdstructuur. Maar is dat genoeg?

Het is misschien goed om even te stoppen met rondjes rennen en eens stil te staan bij wat vragen.

Leren we genoeg van onze eerste rondjes met elkaar?

Is er een arena, waarin we onze netwerken circulair koppelen? Waarin we bij elkaar komen – meer online natuurlijk in deze tijd 😉 – en niet alleen weten van elkaar dat we bestaan of samen voetbal kijken, maar elkaar ook echt beter kunnen helpen in het realiseren van de nieuwe economie. De online platforms schieten in onze regio als paddestoelen uit de grond. Zo kreeg ik recent de 9e uitnodiging hier in de regio in 5 jaar tijd.

Dragen deze bij aan circulaire netwerken, waar kennis en resources zo circuleren dat kringlopen sluiten?

Wordt de cirkel groter of is het een kwestie van meer partijen die met elkaar in dezelfde cirkel rennen.?

En last but not least : hoe zetten we de corona gelden in om uiteindelijk circulairder uit deze pandemie te komen?

Het zijn vragen voor een regio die op zijn tijd gesteld mogen worden aan het economisch regime. We zijn nu vijf jaar onderweg met de agenda van duurzame ontwikkeling. We hebben hier een uniek ecosysteem van partijen om de circulaire economie in de gebouwde omgeving, maakindustrie agrofood en vrije tijd versneld van brandstof te voorzien. Tientallen partijen maken zich druk om dit onderwerp – hoe ‘circulair’ zijn zij met elkaar verbonden? En vooral een unieke kans -zoals eerder bepleit – om de menselijke factor centraal te stellen in een modern human capital beleidt dat sterker linkt aan de KEC-issues (Klimaat, Energie en Circulariteit). Dan leidt een nieuwe economie tot meer werkgelegenheid, betere banen, meer studenten, slimme innovaties en start ups en zinvol werk. Daar wordt de cirkel pas echt groot van! 

Als ambassadeur van Climate Clean Up geven we 3x gratis online toegang tot de film Regeneration 2040: meld je bij info@ambassadorwise.nl met je naam en motivatie. De eerste drie inzendingen worden gehonoreerd in volgorde van binnenkomst.

——————————————–

Charlotte Extercatte is – woonachtig in de regio, werkzaam voor de landelijke pioniers in overheid en bedrijfsleven met haar bedrijf Ambassadorwise Met ambassadeurskracht helpt zij met haar team organisaties versneld te transformeren. In 2019 werd zij door GreenQuest als een van de landelijke pioniers genomineerd en als enige partij met een visie op de sociale innovatie van de transitiethema’s.   Meer informatie via info@ambassadorwise.nl. Volg ons op @ambassadorwise.

Charlotte Extercatte begeleidt bestuurders en directies in het realiseren van de Nieuwe Economie met de kracht van ambassadeurs. De menselijke factor organiseren is cruciaal maar onderschat om tot vernieuwing te komen in de huidige economie. Meer over Charlotte op LinkedIn, of beluister Charlotte Extercatte via Spotify (voor abonnees). Meer informatie is te vinden op AmbassadorWise.

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!