Bij makelaars bijna ‘business as usual’

Bij makelaars bijna ‘business as usual’

Coronacrisis of niet: makelaars lijken hier weinig last van te hebben. Zoals Woonaccent en Admono Makelaars uit Zwolle dat constateren. ‘Mensen die toch al van plan waren hun huis te verkopen, bijvoorbeeld omdat ze een ander huis hadden gekocht, pakken nu flink door. Omdat ze niet weten hoe deze onzekere periode nog gaat duren’, geeft Alexander Barelds van Admono als een van de verklaringen.
Ook Woonaccent ziet dat de zaken aardig doorgaan. De ervaringen van deze twee kantoren staan haaks op uitspraken elders gedaan die aangeven dat woningzoekenden de huizenmarkt de rug toekeren: het aantal bezichtigen is minder en het aantal mensen dat Funda aanklikt loopt eveneens terug. 

Het aantal zoekopdrachten, volgens BNR Nieuwsradio, liep met 23 procent terug tot bijna 2 miljoen in de afgelopen week. Het aantal bezichtigingsaanvragen daalde zelfs met 32 procent, meldt de verkoopsite. De consument denkt dat de huizenprijzen gaan dalen, reden om nu de hand op de knip te houden en even op de handen te gaan zitten. 

Barelds: ‘De onzekerheid bij de consument is logischerwijs groot. Heb ik over enige tijd mijn baan nog wel, is daarbij een voor de hand liggende vraag. De economie wordt door deze crisis geraakt, daar krijgt de huizenmarkt ook het nodige van mee. Maar, wat onveranderd blijft is dat er nog steeds een groot huizentekort is en dat de hypotheekrente laag staat. Nog wel, hoewel er geruchten zijn over een toename ervan. Dat kan ook een reden zijn waardoor mensen toch zaken willen doen op de huizenmarkt. Wat exact de impact van dit alles op de huizenmarkt zal zijn: ik durf het niet te zeggen. Maar wie weet dat wel op dit moment?’

Een makelaar die zijn zaakjes goed op orde wil hebben moet er vandaag de dag voor zorgen dat zijn woningaanbod virtueel te bezichtigen is. Dat is niets nieuws, maar wel noodzakelijk. De klant wil dat. Barelds: ‘Soms kan bij een stelletje alleen de vrouw het huis bekijken. Als zij enthousiast is kan de man de woning online eveneens gaan bekijken. Dat is reuze handig.’ Hij houdt verder wel van een geintje: op zijn site staat een foto waarbij hij op een tractor rijdt (zie afbeelding). Het ongewone is dat hij dat doet met overhemd aan en bijbehorend strikje.
Ook toont hij woningen van bovenaf, gefilmd met een drone. Voor het totaalbeeld. ‘Ja’, lacht hij, ‘Er zijn niet zoveel collega’s die dat ook zo aanpakken. Die drone wordt overigens door een professional bestuurd. Met dat soort dingen moet je niet zelf gaan knoeien. Dat moet je aan een expert overlaten.’

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!