Anton Tuinman moet letterlijk weten wat er speelt in Zwolle

Anton Tuinman moet letterlijk weten wat er speelt in Zwolle

De line-up voor het Stadsfestival in Zwolle, dit weekend, bestaande uit live muziek, theater, dans en muziek: hoe komt die tot stand? Daarvoor moet je bij Anton Tuinman (zie foto Jannink), gemeentelijk beleidsadviseur Cultuur, zijn. Hij moet letterlijk weten wat er speelt in de stad.

Natuurlijk, hij heeft te maken met gevestigde namen als De Fundatie, de Stadkamer of het Historisch Centrum Overijssel, maar ook met kleinere activiteiten als culturele broedplaatsen, minder bekende initiatieven en ateliers voor kunstenaars. De inhoud van het programma voor deze locaties valt niet onder zijn zeggenschap: die ligt bij de betrokkenen, de stad, zeg maar, zelf.

‘We zorgen er als gemeente voor dat de burgers optimaal gebruik kunnen  maken van de culturele voorzieningen. Dus mijn taak als beleidsadviseur Cultuur is om te kijken of een instelling aan de opdracht voldoet die we als gemeente gesteld hebben. Neem bijvoorbeeld de Stadkamer. Met de directrice daarvan heb ik vanmiddag een afspraak. Dan praten we bijvoorbeeld over de makelaarsfunctie van de Stadkamer. Hoe gaat het met scholen? En wat doet de Stadskamer met partners? Hoe gaat de Stadkamer zich verder ontwikkelen? Nee, dat zijn geen gesprekken die over de vakantie gaan.’

Hij bezoekt uiteraard, in het kader van zijn functie, veel voorstellingen. ‘Ik wil letterlijk en figuurlijk weten wat er speelt’, meent Tuinman. ‘Dat is een hele leuke kant van mijn functie. Maar ik moet ook achter mijn bureau allerlei berekeningen maken; dat geeft een iets minder rooskleurig beeld van mijn baan. Een groot deel van mijn dagelijks werk bestaat uit overleg. Ik heb heel veel gesprekken met partners in de stad. De hele stad wil iets van je, maar het gaat natuurlijk niet om jou als persoon, maar als vertegenwoordiger van de gemeente, en de gemeente heeft geld.’

Anton wordt er blij van als hij dingen toch voor elkaar krijgt, ook al zijn er bezuinigingen. ‘Als het lukt om politieke belangstelling en commitment te creëren voor cultuur. Iedere politieke partij heeft een mening over cultuur. En, anders dan bij sport, zijn die meningen heel divers.’ Troubleshooten geeft hem ook energie. ‘Problemen oplossen, zoals van Eureka en het Langhuis. Ook vind ik het fijn dat organisaties mij wel gebruiken als klankbord.’ Voor het programma tijdens het Stadsfestival: stadsfestival.nl.

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!